Opleiding (junior-)lifeguard open water

 

De opleiding tot (junior-)lifeguard open water is er op gericht om je de kennis en vaardigheden aan te leren die noodzakelijk zijn om toezicht te kunnen houden bij open water en in geval van calamiteiten adequaat te kunnen handelen.

De gehele opleiding is praktisch van opzet; de theorie wordt zoveel mogelijk direct omgezet in praktische opdrachten. Zo leer je de nieuwe kennis gelijk te gebruiken. Onderwerpen die behandeld worden tijdens de opleiding zijn: gebruik van hulp- en reddingsmiddelen, reddingsprocedures, samenwerking met andere hulpdiensten, preventief handelen, etc.

De opleiding is competentie gericht, je wordt dus beoordeeld op je kunnen. Het kan dus zijn dat je bepaalde dingen al goed onder de knie hebt en deze dus minder vaak hoeft te oefenen. We gaan werken vanuit het daarvoor bestemde werkboek, als deze afgewerkt is zou je competent genoeg moeten zijn voor dat diploma.

Om deze diploma’s te halen zal er ook toezicht gelopen moeten worden onder begeleiding van een door ons aangewezen beoordelaar. In totaal moet er 10 uur toezicht gehouden worden.

De diplomalijn
De lijn bestaat uit verschillende niveaus, namelijk junior-lifeguard, lifeguard en senior-lifeguard. Er zijn diploma’s voor verschillende disciplines, zo heb je Open water, Beach en Pool. Voor het diploma lifeguard heb je ook nog twee specialisaties, namelijk chauffeur en schipper.

 

Lifeguard of junior-lifeguard
De junior-lifeguard open water dient in staat te zijn om onder leiding van een lifeguard een reddingsoperatie uit te voeren of toezicht te houden. De lifeguard is de leidinggevende, hij of zij is verantwoordelijk voor de reddingsoperatie of het toezicht houden. Dit vergt meer van je kunnen en opleiding, er wordt dan ook tijdens de opleiding bepaald voor welk diploma je op gaat.

De opleiding
De lessen zullen afwisselend 1 keer in de 2 of 3 weken zijn. Het traject zal ongeveer een jaar duren waarbij je ook als je lessen mist toch de kans krijgt alle kennis te vergaren door het competentie gerichte werken. De bedoeling is om de opleiding rond maart te beginnen, zodat je genoeg kennis hebt tegen de tijd dat je toezicht gaat houden in de praktijk.

Eisen
Je moet tenminste beschikken over een EHBO diploma, EM is niet geldig.

Waarom deze opleiding volgen
Ten eerste gewoon omdat het leuk is, na lifesaver 3 heb je binnen onze brigade niet zoveel meer. Met deze opleiding heb je weer een doel, verder is het gewoon leuk om met een gezellige club lekker te oefenen op of aan het water. Natuurlijk is het ook altijd heerlijk om te varen, weer of geen weer. Tevens is het zeer nuttig om te beschikken over deze kennis, wie weet wanneer je het nodig hebt.

Meer informatie
Is er iets nog niet helemaal duidelijk of zijn er nog vragen?
Voor meer informatie kun je iemand van de commissie waterhulpverlening(CWHV) aanspreken bij het zwembad of contact opnemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.